Spontangæret kirsebær!

Det fede ved at være et ægte mikrobryggeri er, at vi er frie til at eksperimentere – og to forskellige årgange falder ikke ens ud. Både fordi afgrøderne er forskellige, og fordi vi finder på nye ideer hele tiden. Eftersom Herslev Bryghus ligger midt i Fjordlandets rige natur, har vi et slaraffenland af planter, frugter og bær at lege med, og det er kun fantasien der stopper os.
Tag nu for eksempel Fadlagret MARK Kirsebær, som vi har lavet to forskellige batches af i år.
Historien startede i oktober 2016, hvor vi blandede to bryg af stærk hø-øl. For at gøre det rigtig nørdet, kan vi fortælle at det var bryg #1211 og #1240 (lissom når man nummererer kunstværker…). I gæringskarrene var der blevet tilsat Stevnsberg kirsebær fra Østergaard Frugtplantage. Kombinationen af de to bryg kom på rødvinsfade, og har nu lagret i to år.
Det ene fad adskiller sig dog fra det andet, for det blev tilsat spontangæret urt. Urt er den ugærede malt, før sukkeret er gæret til alkohol. Urten fik lov til at stå under et træ i haven bagved bryghuset, hvor den kunne indsamle gærsporer, som siden blev tilsat det ene fad.
Dette har selvfølgelig gjort, at vi har fået to forskellige slags MARK Kirsebær fra fad. Efter to år har sødmen fra kirsebærrene udviklet sig, og er blevet mere tør. I fadet tilsat spontangæring har smagen endvidere udviklet nuancer der kan minde om naturvins viltre syrlighed.
Der blev 10 fustager af hvert fad – fustagerne uden spontangæret urt er alle solgt og drukket op. De 10 fustager med spontangæring har vi stadig nogle af.
Vi har tegnet processen, så I kan se med.
Som mikrobryggeri har vi friheden til at lege med produktet, og vi tror på at det bliver bedre og mere interessant på den måde. Det er også meget sjovere for os.

Kattingevej 16, Herslev, 4000 Roskilde
Tlf.: 46 40 18 07

Gårdbutik og køkken åbent onsdag – søndag 12-18

Al tekst og alle billeder © copyright Herslev Bryghus. Alle rettigheder forbeholdes.