Mere mark… nu med brombær!

Vi har to eksperimenter på fad i gårdbutikken lige nu — og begge er nogle helt eksklusive varianter af vores vildgærede hø-øl i MARK-serien. MARK  er alle brygget på vildgæret hø i stedet for humle. Alle vores øl i denne serie er syrlige og frugtige i smagen på grund af vildgæringen — til gengæld har de ingen bitterhed fra humlen. Ideen bag vores MARK-serie er at skabe en terroir-øl fra Herslev. Det vil sige en øl, hvor vores landskab er indlejret i smagen og alle ingredienser er 100% Herslev.

Udover de MARK-øl vi har, i vores faste sortiment, så laver vi også tit eksperimenter med basen af hø-øl. F.eks. har vi tidligere skrevet om denne specielle variant af MARK Kirsebær. Det er alle sammen øl vi laver i meget begrænsede partier, og hvor man skal være lidt på dupperne for at nå at smage. Den nævnte special batch kirsebær er væk nu, men her kan i høre lidt om Fadlagret MARK Æble og Fadlagret MARK Brombær:

Fadlagret MARK Æble

Det drejer sig om en omgang klassisk MARK Æble fra i vinter, der slog fejl.  Gæringen ramte sgu forbi mål, og den slags  kan ikke undgås ind imellem, når man arbejder med levende organismer som gær og bakteriekulturer. Vi stod derfor med en produktion MARK Æble sidste vinter som ikke kunne sælges. Men vihar det som bekendt skidt med at smide ting ud her på stedet. Vi vil hellere finde værdien i restprodukter eller fejlproduktioner. Så vores brygger Mads fik den ide at tappe de 800 liter på fire franske rødvinsfade, og se om lagringen ville føre til noget interessant. Dette gjorde vi i januar 2018.

10 måneder senere  tappede vi det første fad. Og — ! det er stadig en lidt speciel sag. Sødlig til at starte med, dernæst fuld kraft på syre og smag af fad. Det er ikke en øl, vi regner med at tjene penge på. Men vi er alligevel blevet glade for den. Vi prøvede at drikke den til den Bouillabaisse, hvor syren brød den fede fiskesmag fortrinligt.

Alle fire fade er fra forskellige rødvinsproducenter, og hvert fads bakteriekultur er unik. Derfor vil alle fire fade øl falde forskelligt ud. Vi har indtil videre kun smagt det første, og er spændte på, hvordan udviklingen har været i resten.

Fadlagret MARK Brombær (billedet)

Fadlagret MARK Brombær er en anden historie. Det er en krasbørstig sag, der kom på fad helt tilbage da vi startede med at lave øl på vildgæret hø i 2015. Så den har altså ligget og og hygget sig i mere end tre år, og får nu endelig lov at se dagens lys. Udseendet vinder ingen skønhedskonkurrencer; en form for mælket rødvin. Til gengæld vinder den på personlighed. Fadlagret Mark Brombær har en massiv vinøs duft, overmoden frugt og skov. Der er en fin brombærsmag i syren, ganske tør, og oppe at ramme de 11% alkohol. Vi smagte den i ølglas, men i virkeligheden burde den være kommet i høje glas, det ville have passet til øllens vinøse væsen.

 

Kattingevej 16, Herslev, 4000 Roskilde
Tlf.: 46 40 18 07

Gårdbutik og køkken åbent onsdag – søndag 12-18

Al tekst og alle billeder © copyright Herslev Bryghus. Alle rettigheder forbeholdes.