Stedbundenhed

For de af os, der bruger alle døgnets timer på at filosofere over mad og drikke, kan historien tit blive lang, når vi fortæller: Vi vil gerne forklare alle de overlappende landbrugscirkulationer og hvordan vores samarbejder forgrener sig og skaber synergi. Vi vil gerne fortælle om jordens liv, og hvordan vi plejer det, og vi vil gerne fortælle den sociale historie, om at involvere flere, og skabe inkluderende arbejdspladser. Det hele hænger sammen, men når man gerne vil forklare det hele på én gang, kan det ofte lyde ret komplekst.   

Derfor er vi meget beærede over, at den danske jury har nomineret En del af Herslev til Nordic Food Destination 2019. En pris der hylder bæredygtighed, nordisk, inspiration, originalitet og ægthed.

Vi er nemlig først og fremmest et sted, og alt det vi gerne vil fortælle, kan opleves med sanserne.

Stedbundethed skaber et ansvar. Der opstår et bånd mellem jord, råvarer, produkt og mennesker, fordi alle delene styrker hinanden. Det er dejligt at vi deles om ansvaret for vores mad og drikke. Man kan smage det og dufte det, og så føler man sig forankret – man er en del af noget.

Et sted er også en palet af smage. Når vi for eksempel brygger øl med udgangspunkt i vores region, så arbejder regionens elementer sammen inden for sin egen harmoni. Sæsonerne, floraen og klimaet kommer til at spille en helt særlig rolle. Det giver både tradition og nyskabelse.

Vores sted er nemlig også vores evige inspiration. De farver og smagsoplevelser vi finder omkring os, giver vores øl og mad en klar retning. Men, ligesom toner, kan vores landskab overraske os, forædles og nyskabes gang på gang.

Men vi er ikke en ø – vi er en del af samfundet omkring os. Et samfund i en brydningstid, hvor vi skal finde nye løsninger inden for fødevareproduktion og landbrug for at svare på større udfordringer som f.eks. at klimaet forandrer sig, at mangfoldigheden af bier og blomster af for nedadgående og at unge mennesker fravælger madhåndværket som levevej. Derfor inviterer vi til konferencer og debatter her på stedet. Stedet skaber en særlig stemning – får politikere, kokke, forskere, arkitekter og bryggere til at tale sammen på nye måder

Det store fælles projekt her, hvor vi bor, er kvalitet. Det dækkede bord er samlingspunktet.  

Bygmark ved høsttid. Når kornet er høstet ristes det til bygmalt. 

I sikaret mæskes malten ind til urt; forstadiet til øl. Det tilbageværende malt hedder mask. Det er et økologisk og nærende produkt, som kan bruges i mange sammenhænge, for eksempel i dyrefoder, og i bagværk. 

Angus-kvæget sættes på græs i foråret. De skifter mellem markerne hvert år, og deres afgræsning er en essentiel del af markens økologiske sædskifte. 

Birthesmindes sortbrogede grise bor i skovbrynet i Vipperød. 

Hvert år holder vi køernes forårsfest, for at fejre jordens cyklus. Køernes forårsfest er den dag, hvor køerne kommer på græs og gør deres del for det økologiske sædskifte, når de græsser, gøder og styrker mikrobelivet i jorden. 

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Kattingevej 16, Herslev, 4000 Roskilde
Tlf.: 46 40 18 07

Gårdbutik og køkken åbent onsdag – søndag 12-18

Al tekst og alle billeder © copyright Herslev Bryghus. Alle rettigheder forbeholdes.