Historien om vores Stjernebryg

Novemberkulden er over os, men måske kan I komme lidt i julestemning med historien om vores første vinterøl, Stjernebryg. Selvom den er en gammel kending, har den udviklet sig siden den spæde begyndelse.

Da Herslev Bryghus startede i 2004 var Stjernebryg vores første årstidsøl. Den var ment som juleøl, men arbejdet med den trak ud, og I sin tid nåede vi simpelthen ikke at blive færdige inden jul. Vi skulle derfor finde på et ikke-julet navn: “Stjerne” henviser både til stjerneklare vinternætter, og til stjerneanis, som er et hovedkrydderi.

Den har en farve a la mørk kastanje, og er brygget på Abby ale gær, som man kender fra tunge belgiske øl. Smagens balancepunkt ligger mellem maltens sødme og Cascade humlens bitterhed, med et strejf af stjerneanis og koriander. Da vi udviklede smagsnuancerne var det vigtigt at finde en krydret dybde, men uden julekage-smag.

Stjernebryggens “sjæl” har været den samme fra 2004 — med den samme krydderisammensætning og målsætning for smagen.
Men vi har løbende forfinet den. Det første batch for 14 år siden havde en alkoholprocent på 8 — dette års Stjernebryg er helt oppe på 9. Vi hæver ikke alkoholprocenten for at folk skal dingle rundt i vinternatten (ikke KUN derfor, i hvert fald), men fordi alkoholen giver dybde i smagen.
En af de måder, vi har raffineret Stjernebryg er, at vi nu er i stand til at udnytte malten 100%, og ikke længere tilsætter rørsukker. Den alkohol der udvikles af malt frem for sukker kan blive højere, uden at blive sprittet. Den er harmonisk integreret i den samlede smagspalet, og Stjernebryg tåler derfor nu at komme op på de 9%– den bliver ligefrem bedre af det. Det er dén af vores øl med den højeste alkoholprocent, når man ser bort fra de fadlagrede.

Vi plejer at anbefale Stjernebryg til julemaden, men den drik den når som helst! Tredje og sidste batch af årgang 2018 brygger netop nu. Første batch er allerede tappet, og klar til at blive drukket.

Kattingevej 16, Herslev, 4000 Roskilde 25
Tlf.: 46 40 18 07

Gårdbutikkens åbningstider januar-marts 2019:
Køkkenet har åbent fredag – søndag  10:00 – 17:30

Butikken har åbent for salg alle ugens dage 10 – 16 (eller til køkkenet lukker)

Al tekst og alle billeder © copyright Herslev Bryghus. Alle rettigheder forbeholdes.