Kvalitet ⇆ Bæredygtighed ⇆ Fællesskab

Det vi går aller-aller-mest op i her på stedet, er at skabe optimale vilkår for at lave fantastisk øl. Derfor har vi vores eget økologiske landbrug på bryggeriet. Det betyder vi kan styre smagen igennem hele produktionskæden. Vores marker er kilden til vores malt, og dermed vores øl. Vi arbejder på, at vores malt skal være intet mindre end den bedste. Metoden er cirkulær produktion og lokalt samarbejde.

Fællesskabet med andre lokale producenter er alfa og omega for at det kan lade sig gøre. Vi har forskellige evner og ressourcer. Det er jo ikke bryggeren, der står og passer køerne — det er derimod de gode landmænd fra Østagergaard. De maler også kornet fra marken til mel på deres mølleri — og det betyder, at vi kan bage brød i vores gårdbutik. Østagergaard andvender restproduktet fra vores ølproduktion (det såkaldte “mask”, som kommer fra malt) som fodersupplement til kvægets kløvergræsning. Med denne fodersammensætning for vi både bæredygtige marker (masken kommer fra samme marker som køerne græsser på), og vi får højkvalitetsgødning, så næste års malt bliver den bedste. Så det er altså fantastisk godt for vores produkter, økonomi og muld at være afhængige af hinanden. 

Sammen arbejder vi for, at Herslev skal blive et epicenter for bæredygtig og solidarisk fødevareproduktion. 

2004: Tore ville bare gerne brygge lidt øl på sin gård...

Tore Jørgensen bor på en gård i Herslev, omgivet af byg og hvede. Der har han boet i mange år. For fjorten år siden, midt i en jævnt utilfredsstillende karriere som Investment Controller, stirrede han ud over sin mark. Det var vel skæbnen der gjorde, at hans korn bølgede ekstra gyldent netop dét øjeblik, og inspirationen fejede gennem ham som et kuglelyn: Han skulle ikke være Investment Controller, han skulle være ølbrygger. Som det gerne går, når man er antændt af kuglelyn, handlede Tore i en vældig fart. Han købte brygværk, gærkar og en lille håndtapper, ristede byg til malt og bryggede.

Tore er en beskeden og omhyggelig mand. Han ville gerne have nørdet i stilhed i starten. Men de små fugle må have pippet over Roskilde Fjord i foråret 2004, for folk vidste forbavsende hurtigt at noget var los med Tore. De trillede op på gårdspladsen med flasker og dunke og tappede hans øl direkte. Alt blev solgt øjeblikkeligt. Drømmen om en ny og bedre dansk øl-tradition var skudt ud i virkeligheden, og allerede samme år, iført en af sine bedste trøjer, modtog Tore årets øl-pris for sit engagement i at højne øl her til lands. 

2011 - 2014:
Omlægning til økologi

I 2011 blev det første økologiske korn sået på gården. Fra det øjeblik der blev proppet økologisk såsæd i mulden, til vi kunne kalde os autoriserede økologer, gik der tre år. I første høst fik vi økologisk korn til dyrefoder. Således blev kvæget økologisk, og kunne fremadrettet bidrage til eventyret ved at producere økologisk gødning. Økologien spiralerede herefter opad, jo mere jorden blev gødet af kvæget, og kornet spirede af jorden, og kvæget spiste af spiren. Smagen blev også bare bedre og bedre. Det er derfor det er så fremragende at have sit eget nænsomme, cirkulære landbrug, hvis man gerne vil lave god øl. I 2014 var vi totalt økologiske, med nogle få, selvvalgte undtagelser. Når vi lavede sjove øl som Birk eller Hyben, eller skulle have honning i vores Rugøl, ville vi hellere have birk og hyben nede fra stranden 200 m væk, end vi ville have certificeret økologiske produkter. Det samme med honningen; vi tog sgu den lokale.

2015: Vi går 100% mark

Med 100% mark mener vi, at vi ville lave en terroir-øl. Det smukke ord “terroir” kommer fra vinens verden. Det handler om at videregive den egn, som en vin er produceret i, til vinens DNA, så at sige. Det er både egnens klima, jordbundstype, topografi —  ånd, om man vil — som skal krystalliseres i smagen af en terroir-vin. 

Vi ville gerne finde ud af, hvordan Herslev smagte i 100% aftapning.

På grund af terroir-begrebets væsen, kunne vores terroir-øl ikke blive brygget på humle. Humle dyrkes stort set ikke i Danmark på grund af det danske klima (Sydtyskland og Tjekkiet er lige sagen for humle). Derfor brugte vi hø som base for smagen i vores Mark-øl, nærmere bestemt spontangærede høkulturer. Istedet for humlens bitterhed til at balancere smagen, brugte vi spontangæringens vildskab og syrlighed, og lavede en helt ny slags øl. 

(Men vi elsker selvfølgelig stadig humle overalt på jorden, og brygger primært humleøl. Vi er begyndt at dyrke små mængder humle her på gården, og har fra 2018 brugt det forsøgvis i en ny pilsner.)

2018: En del af Herslev

Siden vi blev økologiske, har vi samarbejdet med Østagergaard (det er dem, der passer det fænomenalt gødende kvæg). Lang tid før samarbejdet blev formaliseret, har det været sund fornuft at give dem vores restprodukter til foder, og til gengæld få malet mel af kornet i deres mølleri og have deres kvæg græssende på marken, og på den måde lade bondegårdskredsløbet cirkulere på mest harmoniske vis. Carsten Hansen fra Østagergaard tager sig også af socialt udsatte, som hjælper med driften og også hjælper på bryghuset. 

Cirkulær økonomi, som gavner jord og produkt – og samtidig inkluderer vores udsatte borgere – har fungeret utroligt godt for os. Det har fungeret så godt, at vi i starten af 2018 besluttede at give det et navn og sætte det i system. Mikkel Friis-Holm, der officielt laver verdens bedste chokolade, og bor her i kommunen, ville også gerne være med. Selvom hans kakao kommer fra Nicaragua, så har han præcis samme holdning til jorden som os. Man kan sige Mikkel Friis-Holm er lokal i Nicaragua, fordi han selv tager ned og samarbejder med de lokale bønder, og på elegant vis hopper over de tusind mellemmænd der har gjort masseproduktionen af chokolade til en moderne slavehandel.

Tore, Carsten og Mikkel har kaldt samarbejdet En del af Herslev. Der er kom hurtigt flere til: Birthesminde, der opdrætter grisebasser, Kattinge Kraut der fermenterer og Herslev Grønvirke, der bruger vores øl til eddiker. I starten af 2019 har vi sagt varmt velkommen til Hanebjerggaards økologiske lam, Lejre Mikropølsemageris traditionsrige pølser og oplevelsesarrangør Dorte Kiilerich. 

To infinity and beyond: Hvad er planen

Per 2019 er En del af Herslev formelt stiftet som et socioøkonomisk selskab, hvor målet er at fremme lokal, cirkulær produktion og økonomi, og social inklusion. Der vil også rejse sig nye bygninger herude. Friis-Holm chokolade og Lejre Mikropølsemageri kommer ud til os. Vi vil gerne skabe et mekka for ideer, placeret her i Herslev, og vi håber vores model kommer langt ud over de lokale stepper. At udvikle øl er en kreativ proces, fuld af vildveje og eksperimenter, og sådan skal det blive ved at være. Jo flere virksomheder og gæster, der kommer ud til os og deltager i samtalen eller samarbejdet, til gavn for logistik, økonomi og inspiration, des bedre kan vi fortsætte med eksperimentere, nørde og udvikle vores øl.

Få vores nyheder

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, og følg med på vores rejse

Kattingevej 16, Herslev, 4000 Roskilde
Tlf.: 46 40 18 07

Gårdbutikkens åbningstider januar-marts 2019:
Køkkenet har åbent fredag – søndag  10:00 – 17:30

Butikken har åbent for salg alle ugens dage 10 – 16 (eller til køkkenet lukker)

 

Al tekst og alle billeder © copyright Herslev Bryghus. Alle rettigheder forbeholdes.