Hvad er naturøl?

Når vi anvender ordet naturøl, mener vi øl, der er brygget:

… på lokale, økologiske råvarer i sæson, som vi selv dyrker på marken lige uden for vores gårdbryggeri

… med så få tilsætningsstoffer og manipulation som muligt og fuld transparens i processen

… på råvarer, der får lov at tale for sig selv, dvs. at de kan smages og spores helt ned til det sidste frø

… således, at ”naturen får lov at gå sin gang”, så vidt muligt i selve gæringsprocessen, men også i forhold til, hvilke råvarer, vi anvender, og hvordan vi lader vores frugttræer, marker trives ift. fx biodiversitet og økologi

… så man kan smage det ”terroir”, der omgiver netop Herslev, og som er medvirkende til, at netop denne byg, frugt eller grøntsag trives særligt godt her

… med dyb respekt for naturen og de mennesker, der indgår i vores lille kredsløb

Findes der en mærkning?

I modsætning til økologisk og biodynamisk landbrug findes der ingen mærkning, der dækker hverken ”naturvin” eller ”naturøl”.  

Ved at anvende ordet ”naturøl” håber vi at være med til at sætte fokus på,

… hvor råvarerne kommer fra

… hvordan råvarerne i vores øl er dyrket 

… hvordan de afspejler vores omgivelser og terroir

… hvordan vores øl er produceret

For os er drømmen, at der kommer mere fokus på naturen og råvarerne, og hvordan virksomheder generelt behandler deres omgivelser. Så forbrugerne ude i butikkerne eller indkøberne på restauranterne og barerne ved, hvad det rent faktisk er, der kommer ud af hanen eller flasken.  

økologiske malt fra gårdbryggetiets biodynamiske marker
Er naturøl ligesom naturvin?

Vi har et åndsfællesskab med naturvin, men vi er ikke naturvin. Der er selvfølgelig forskel på at brygge øl og producere vin. Øl er brygget på malt, vin på druer, men begge dele er også både landbrug, håndværk og terroir. På mange måder forstår vi ordet ”naturøl”, som mange kender ordet ”naturvin” (uden at der egentlig findes reelle regler for nogle af delene). Naturvin kan betegnes ved flg.: råvarerne skal være dyrket enten økologisk eller biodynamisk, råvarerne håndteres respektfuldt (druer håndplukkes fx), ingen tilsætning af gær, (spontangæring), ingen tilsætning af sukker eller syre, minimal bearbejdning højst i form af en let klaring eller filtrering. Mange af disse elementer kan overføres på den måde, vi producerer øl på. 

Når vi anvender ordet naturøl, mener vi øl, der er brygget:

… på lokale råvarer i sæson, som vi selv dyrker på marken lige uden for vores gårdbryggeri

… med så få tilsætningsstoffer og manipulation som muligt og fuld transparens i processen

… på råvarer, der får lov at tale for sig selv, dvs. at de kan smages og spores helt ned til det sidste frø

… således, at ”naturen får lov at gå sin gang”, så vidt muligt i selve gæringsprocessen, men endnu mere i forhold til, hvilke råvarer, vi anvender, og hvordan vi lader vores frugttræer, marker trives ift. fx biodiversitet og økologi

… så man kan smage det ”terroir”, der omgiver netop Herslev, og som er medvirkende til, at netop denne byg, frugt eller grøntsag trives særligt godt her

© Herslev Bryghus – Naturøl –  Hvad er naturøl? (Specialøl fra Herslev Bryghus)