Vores øl

Lokal

I denne serie handler det om det gode håndværk, nede på jorden — det er traditionsrige øltyper med harmoniske, bløde smagsnuancer. Serien repræsenterer meget forskellige traditioner, men fælles for dem er, at de er øl der passer til hverdagen, lige til at drikke. 

Mark

MARK er en helt ny type øl, brygget på vildgæret hø i stedet for humle. Alle vores øl i denne serie er syrlige og frugtige i smagen på grund af vildgæringen — til gengæld har de ingen bitterhed fra humlen. Ideen bag vores MARK-serie er at skabe en terroir-øl fra Herslev. Det vil sige en øl, hvor vores landskab er indlejret i smagen og alle ingredienser er 100% Herslev.

Kant

Kant er en serie af øl med høj humle og god bitterhed. Det er øl der udfordrer lidt ekstra på smagen, og hvor vi arbejder med humle i alle den afskygninger, og de samspil der hermed opstår med forskellige malt-typer. De varierer fra den lyse Hoppy Pils til den mørke India Dark Ale.

Sæson

Vejret, temperaturen, farverne og duftene: Vores landskabs skiftende årstider får lov at udfolde sig i vores arbejde med sæsonernes øl. Vi har 9 af slagsen. Tilsammen viser de årets gang i Herslev — og spændvidden i hvordan man kan brygge øl. Vi har både traditionsrige klassikere, som vores jule-trappist Stjernebryg, og nyskabelser, såsom vores hvedeøl med maj måneds asparges.

Vintage

Mjølner Barley er årgangsøl fra 2008, 2009 og 2010. De er lagret på fad eller stål, og har en dyb, portvinsagtig smag fra den lange tids lagring på fad. De varierer meget i farven, fra kastanje til mahogni. Barley Wine er en stærk type ale med høj alkoholprocent. Vores barley wine er på mellem 10-11%.  

Brus

BRUS er en helt ny type forfriskende drik. Da der ikke er sukker i, kommer sødmen i stedet fra brygningen, hvor sukkerarterne trækkes ud af malten og giver en dybere, mere nuanceret sødme end man normalt forbinder med læskedrik. Vi bruger bygmalt og havre fra vores egne økologiske marker omkring bryggeriet. Syren kommer også fra markerne — fra fermenteret hø, hvilket giver en behagelig lethed.

Er det en øl, spørger du måske? Det er et filosofisk spørgsmål. BRUS er brygget efter fuldstændig de samme principper som vores øl, på de lokale smage og med respekt for jorden og håndværket. Det er ølbrygningens metoder, der har inspireret os til at skabe BRUS, men balancen mellem sødme og syre i denne flaske kan fint forfriske både børn og voksne

Vi har brygget BRUS med både kvæde og ingefær.

Nytappede øl og eksperimenter i gårdbutikken

Hver uge skifter vi øllen på hanerne i gårdbutikken. Her kan du altid få et mix af vores klassikere og eksperimenter, som du ikke kan smage andre steder. Vi sætter altid de øl på hanerne vi netop har tappet i ugen, så du kan smage friskheden on location. Vi har desuden altid en Herslev Frisktappet på hanen: Den helt, helt friske øl, som vi tapper direkte fra tanken, upasteuriseret og ucentrifugeret

Hvorfor brygger vi øl i Herslev?

Det korte svar: fordi vi er øl-nørder! Det er slet ikke sjovt at lave øl, hvis vi ikke gør os top-umage. Kvalitetskravet i vores produktion rækker fra udvikling af opskrifter, udvælgelse af lokale råvarer, skånsom brygge- og tappeproduktion, til den endelige smag.

Brygningen starter med, at vi sår korn på bryghusets marker om foråret. Øllen bliver kun så god som kornet, og derfor dyrker vi det selv. Vores egen økologiske malt ‘bærer’ øllet. Vores basismalt tager udgangspunkt i vores økologiske byg. Den bruger vi helst, og gerne meget af den. Vi bruger også forskellige typer malt af hvede, havre og rug, som hver især bidrager med duft, farve, smag og fylde til hvert enkelt bryg.

Humlen er blomsten i øllet og bidrager med meget mere end bitterhed. Til hver enkelt øltype udvælger vi de bedste humlesorter fra blandt andet England, Tyskland, Tjekkiet, USA og New Zealand. Vi ville selvfølgelig helst bruge dansk humle, men det bliver ikke dyrket i stort nok omfang til at få et tilstrækkeligt volumen. Vi er dog forsøgsvis i efteråret 2018 begyndt at bruge humle dyrket her på gården, og håber at kunne gøre dette i endnu større udstrækning i fremtiden.

Vi stiller høje krav til vores produktion og benytter ikke enzymer, konserveringsmidler eller genmanipulerede råvarer.

Kattingevej 16, Herslev, 4000 Roskilde
Tlf.: 46 40 18 07

Gårdbutik og køkken åbent onsdag – søndag 12-18

 

Al tekst og alle billeder © copyright Herslev Bryghus. Alle rettigheder forbeholdes.